Otok Čiovo

Otok Čiovo, s površinom od 28,8 km²; pruža se u smjeru istok – zapad i zatvara Kaštelanski zaljev. Na najsjevernijem dijelu otoka nalazi se južni dio grada Trogira, a ostala naselja na Čiovu su: Okrug Gornji, Okrug Donji, Arbanija, Slatine i Žedno ( u unutrašnjosti). Na sjeverozapadu (u Trogiru) otok je povezan s kopnom pokretnim mostom, dok udaljenost od kopna na istoku (rt Marjan) iznosi 2 km.
Poznat po bogatoj vegetaciji, blagoj mediteranskoj klimi, plažama i uvalama, Čiovo je omiljena turistička destinacija koja nudi pregršt mogućnosti za odmor, rekreaciju i kupanje.

Otok je bio naseljen već u prapovijesti, a Rimljani su ga zvali Boa (Bua, Bavo). Tijekom 15. i 16. st. na njemu se sklanja okolno stanovništvo u bijegu pred Turcima. Od sakralnih građevina treba istaknuti crkvu Gospe od Prizidnica sagrađenu 1546.godine, smještenu na hridinama, na jugoistočnoj strani Čiova..

Mastrinka

Mastrinka je naselje na sjevernoj obali otoka Čiova; od Trogira udaljeno 2 km. Idete li od Mastrinke prema istoku doći ćete u susjedno naselje Arbanija. Cijelom dužinom obale prostire se lijepo uređena šljunčana plaža..

Arbanija

Arbanija je naselje na sjevernoj obali otoka Čiova, 4 km udaljeno od Trogira. U mjestu se nalazi dominikanski samostan sv. Križa iz 15. st. Arbanija je savršena destinacija za sve koji traže miran obiteljski odmor. Poznata je po lijepim plažama i uvalicama, a vole je šetači i biciklisti. Uređene šetnice i staze vode prema vrhu otoka Čiova, a uz obalu prema Trogiru ili Slatinama.

Okrug Gornji

Okrug Gornji nalazi se na zapadnom dijelu otoka, jugozapadno od Trogira. Okrug je sa svojim plažama i uvalama privlačno i poznato turističko odredište. U mjestu se ističe šljunčana plaža Copacabana, duga preko 2 km. Lijepo uređena plaža s brojnim kafićima i restoranima, uz glazbene taktove, atmosferom podsjeća na čuveni Rio.
Želite li iz Okruga posjetiti Trogir, koristite redovnu brodsku liniju koja vozi svakih 30 minuta vozi. Time ćete izbjeći prometnu gužvu preko mosta.

Okrug Donji

Okrug Donji nalazi se na jugozapadnom dijelu otoka, oko 3 km udaljen od Okruga Gornjeg i 8 km od Trogira. Prekrasne uvalice, čisto more i borove šume, stvoreni su za opušten odmor. Iznajmite bicikl ili skuter i uživajte u prirodnim ljepotama Okruga Donjeg.

Slatine

Slatine, tradicionalno ribarsko selo, smješteno je na sjeveroistočnoj strani Čiova. Slikovita ribarska luka čuva više od 150 godina stare gajete domaćih ribara. Očuvana psela oduševit će svakog posjetitelja. Šetnicom uz more doći ćete do samog rta otoka. Malenim puteljcima i stazicama prošetajte kroz borovu šumu. Stjenovite i kamene plaže ugodne su za sve koji žele uživati na moru bez pretjerane gužve. Na samom kraju otoka poznata je šljunčana plaža Kava.

Posjetite Čiovo i uživajte u njegovim ljepotama!

Pretraga smještaja

Šifra objekta:
Tip smještaja:
Dolazak:
Odlazak:
Broj osoba:
 

O Kaštelima

Kaštela su naziv za sedam manjih spojenih mjesta uz obalu Kaštelanskog zaljeva. To su: Štafilić, Novi, Stari, Lukšić, Kambelovac, Gomilica i Sućurac. Svako ovo mjesto, smješteno oko svoje utvrde odnosno kastela, nosi svoju osebujnu povijesnu priču i odiše ljepotom prirode i tradicije mediteranskog podneblja...

Više informacija »

Plaže

Petrova Njiva je jedna od mnogih plaža na području Kaštel Štafilića. To je prirodna stjenovita plaža posebno pogodna za odrasle. U blizini plaže je borova šuma koja u vrućim ljetnim danima pruža ugodnu hladovinu. Plaža Bile se smatra najljepšom plažom na području Kaštel Štafilića. Bijela šljunčana plaža koja se pruža u duljini...

Više informacija »

Planinarenje

Iznad Kaštela se u smjeru zapad-istok proteže planina Kozjak. Kozjak se u dužini od 16 km proteže od Klisa na istoku do prijevoja Malačka na zapadu. Najviši vrh je Veli vrj (779 m). Biljni pokrov koji raste na južnim obroncima - lemprika, mirta, brnistra i planika – karakterizira mediteransku floru, dok na sjevernim obroncima...

Više informacija »

Priča o vinu

Jeste li znali da je Hrvatska vrlo bogata autohtonim sortama vinove loze i da je velika većina tog blaga hrvatskih autohtonih sorti upravo iz Dalmacije? Bogata je i tradicija vinogradarstva u Kaštelima, od antičkih vremena do danas, o čemu govori i podatak da od svih sorti u nas čak deset posto potječe iz Kaštela...

Više informacija »

Gastro vodič

Dalmatinska kuhinja je splet mediteranske prehrane i životnih navika tradicionalno uvriježenih među stanovništvom dalmatinskog područja. Tradicionalnu dalmatinsku prehranu karakterizira učestala konzumacija žitarica, voća, povrća, mahunarki i orašastih plodova, obilno korištenje maslinova ulja, konzumacija ribe i crnog vina...

Više informacija »

Kaštelanski Romeo i Julija

Vjerujemo da nema čovjeka koji nije čuo ili čitao o Shakespeare-ovim Romeu i Juliji. Gotovo istovjetna priča ispričana je i u našim Kaštelima. Legenda o dvoje mladih kaštelanskih ljubavnika, zaraćenim plemićkim obiteljima, ponosu, ljubomori, hajdučiji i natruhama socijalnih nemira, generacijama se prenosila od usta do usta...

Više informacija »