Split

Smješten na istočnoj Jadranskoj obali, u središnjoj Dalmaciji, Split je najveći dalmatinski grad, drugi po veličini grad u Republici Hrvatskoj i treća luka na Mediteranu po broju putnika. Split je upravno, gospodarsko, kulturno i sveučilišno središte Splitsko-dalmatinske županije, a prema posljednjem popisu stanovništva broji oko 180 000 žitelja.

Izgrađen je na Splitskom poluotoku, podno brda Marjan, prekrasne park-šume koja osvaja dugim šetnicama pod borovima, uz more. U zaleđu, grad okružuju planina Mosor sa sjevera i sjeveroistoka te brdo Kozjak sa sjeverozapada. S vrhova ovih uzvisina pruža se jedinstven pogled na Kaštelanski zaljev, Splitski prolaz te dalmatinske otoke Brač, Hvar, Šoltu i Čiovo.

Obzirom na fantastičan geografski položaj, prirodne ljepote kojima je Split okruzen te blagu mediteransku klimu, nije čudno što je prvi stanovnik Splita bio rimski car Dioklecijan, koji je 293. godine izgradio u ovoj prirodnoj oazi znamenitu palaču, danas pod zaštitom UNESCO-a. Burna stoljeća poslije Dioklecijana, oko carske palače, sazdala su grad, ostavljajući brojne tragove u svakodnevnici grada koji je rastao i stasao u najveći regionalni centar, do današnjih dana.

Danas je Split živa, temperamentna mediteranska metropola čije srce kuca u zidovima stare palače, a koja osvaja toplinom, tradicionalnom kuhinjom, dobrim vinom i vječnom pjesmom. Split je i najsportskiji grad na svijetu, a NK klub Hajduk ponos je svakog Splićanina. Čak 161 olimpijac stasao je u gradu pod Marjanom, a 60 splitskih sportaša okitilo se olimpijskom medaljom, čime se može pohvaliti malo koji grad na svijetu slične veličine.

Sve navedeno, i još puno toga, pravi je mamac za posjetitelje grada Splita. Stoga dođite i oduševit ćete se ostatcima zidina i ulaza palače, Jupiterovim hramom, trgom Peristil i muzejem skrivenim u podrumima palače. Obiđite najstariju katedralu na svijetu sa zvonikom sv. Duje, glasoviti mediteranski trg Prokurative, tvrđavu Gripe, spomenik Grguru Ninskom…Prošetajte kemenom popločanim splitskim ulicama, uličicama i trgovima, posjetite muzeje i galerije… Uživajte u šetnjama ili rekreaciji na Marjanu, okupajte se na čuvenoj plaži Bačvice, provedite večer u bogatoj kulturno-umjetničkoj ponudi festivala "Splitsko ljeto" ili se zabavite u nekom od brojnih splitskih kafića i noćnih klubova uz more.

U blizini Splita svakako posjetite ostatke antičkog grada Salone, srednjovjekovnu tvrđavu Klis ili se ukrcajte na trajekt i odvezite se na srednjodalmatinske otoke, koji će vas također osvojiti ljepotom i jedinstvenim šarmom.

Pa, ima li ljepše pozivnice za Split?! Dobro nam došli!

Kako doći do Splita?

Split je prometno središte Dalmacije, s putničkom i trgovačkom lukom, željezničkom prugom te međunarodnom zračnom lukom.
Autocestom Zagreb-Split (A1) iz Zagreba do Splita vozi se otprilike četiri sata, a Jadranskom magistralom iz pravca Rijeke oko pet sati.
Druga po veličini hrvatska luka, Split je povezan je dužobalnim brodskim linijama s Rijekom i Dubrovnikom. Trajektne linije svakodnevno voze na sve srednjodalmatinske otoke, te u susjednu Italiju.
Zračna luka Split-Kaštela nalazi se 22 km sjeverozapadno od Splita.
U Splitu se nalaze četiri marine za jahte i brodice: ACI marina Split u sjeverozapadnom dijelu gradske luke; sportska lučica Špinut na sjevernoj obali Marjana; sportska lučica Poljud u luci Poljud i sportska lučica Zenta na južnoj obali Splita.

Pretraga smještaja

Šifra objekta:
Tip smještaja:
Dolazak:
Odlazak:
Broj osoba:
 

O Kaštelima

Kaštela su naziv za sedam manjih spojenih mjesta uz obalu Kaštelanskog zaljeva. To su: Štafilić, Novi, Stari, Lukšić, Kambelovac, Gomilica i Sućurac. Svako ovo mjesto, smješteno oko svoje utvrde odnosno kastela, nosi svoju osebujnu povijesnu priču i odiše ljepotom prirode i tradicije mediteranskog podneblja...

Više informacija »

Plaže

Petrova Njiva je jedna od mnogih plaža na području Kaštel Štafilića. To je prirodna stjenovita plaža posebno pogodna za odrasle. U blizini plaže je borova šuma koja u vrućim ljetnim danima pruža ugodnu hladovinu. Plaža Bile se smatra najljepšom plažom na području Kaštel Štafilića. Bijela šljunčana plaža koja se pruža u duljini...

Više informacija »

Planinarenje

Iznad Kaštela se u smjeru zapad-istok proteže planina Kozjak. Kozjak se u dužini od 16 km proteže od Klisa na istoku do prijevoja Malačka na zapadu. Najviši vrh je Veli vrj (779 m). Biljni pokrov koji raste na južnim obroncima - lemprika, mirta, brnistra i planika – karakterizira mediteransku floru, dok na sjevernim obroncima...

Više informacija »

Priča o vinu

Jeste li znali da je Hrvatska vrlo bogata autohtonim sortama vinove loze i da je velika većina tog blaga hrvatskih autohtonih sorti upravo iz Dalmacije? Bogata je i tradicija vinogradarstva u Kaštelima, od antičkih vremena do danas, o čemu govori i podatak da od svih sorti u nas čak deset posto potječe iz Kaštela...

Više informacija »

Gastro vodič

Dalmatinska kuhinja je splet mediteranske prehrane i životnih navika tradicionalno uvriježenih među stanovništvom dalmatinskog područja. Tradicionalnu dalmatinsku prehranu karakterizira učestala konzumacija žitarica, voća, povrća, mahunarki i orašastih plodova, obilno korištenje maslinova ulja, konzumacija ribe i crnog vina...

Više informacija »

Kaštelanski Romeo i Julija

Vjerujemo da nema čovjeka koji nije čuo ili čitao o Shakespeare-ovim Romeu i Juliji. Gotovo istovjetna priča ispričana je i u našim Kaštelima. Legenda o dvoje mladih kaštelanskih ljubavnika, zaraćenim plemićkim obiteljima, ponosu, ljubomori, hajdučiji i natruhama socijalnih nemira, generacijama se prenosila od usta do usta...

Više informacija »